Referenties van Pauline


"Pauline doet wonderen" -
Martijn La Grouw - DJ, Presentator.

"Waanzinnige eye-opener" - Jeroen Kijk in de Vegte - Presentator, DJ.
"Persoonlijk en een ontdekkingsreis" - Annechien Steenhuizen - Presentator.
"Aan te bevelen aan iedereen" -
Rick Winkelman - Sport journalist .

Referenties van maatwerk- trainingen, seminars en workshops

Mooie en waardevolle inzichten

Pauline is altijd in staat een omgeving te creëren waarin mensen zich veilig voelen! Iets wat bij deze training 'Optimaal Jezelf' van essentieel belang is, want als je aan jezelf wilt werken, moet je je kwetsbaar durven opstellen. Omdat zij zichzelf ook kwetsbaar durft op te stellen, ontstaat er vaak een mooie wisselwerking tijdens deze training en brengt ze de deelnemers tot mooie en waardevolle inzichten over zichzelf. Pauline is niet bang om je op kritische wijze aan te zetten tot zelfreflectie maar altijd met respect als uitgangspunt!

Lisette Schoone - Coördinator Lottery Academy, Nationale Postcode Loterij

Boven verwachting

Boven verwachting! Het was voor mij zeer leerzaam, juist omdat het nu online was en er veel technieken zijn besproken om juist ook online goed te communiceren.

Pauline is erg scherp en geeft op een fijne manier tijdens alle oefeningen feedback. Niks ontgaat haar, wat ervoor zorgt dat je zelf ook scherp blijft en dus veel leert. Ik geef de training een 10!

Pim van der Kwaak - Sales Manager, Dynamic People

Great experience

This was a really great experience. I've learnt allot about myself and other co workers on how we communicate and great tips for improving.
Very Good. Highly recommended. Presentation of the course was amazing.

Sean Abbood & Ryan West, Dynamic People

Enorm helpende hand

In een moeilijke tijd was Pauline een enorm helpende hand! Haar individuele trainingen hebben me meer zelfvertrouwen gegeven en het heeft ervoor gezorgd dat ik nu dichterbij mezelf durf te blijven en meer naar mijn gevoel luister.


M - HR Directeur, Grote onderneming op het gebied van:
Certificering & inspectie t.b.v. veiligheid en duurzaamheid

Erg goed, ik geef deze training een 10

De training was erg goed voor de bewustwording en aanpassing aan de veranderende maatschappij. Ik heb deze training een 10 gegeven omdat ik de training erg fijn en goed vond. Bovendien is Pauline een erg prettig mens. Ik beveel deze training dan ook graag aan... bijvoorbeeld aan mijn SAR collega's.

Ik hoop dat we écht meer empathie gaan merken op de werkvloer.

Stichting Achmea Rechtsbijstand - AJZ

Balans en rust

Pauline brengt de balans en rust terug in je leven. Zij zoekt en haalt samen met jou de kracht die in je zit naar boven. Dat maakt van jou de persoon die je bent en wilt zijn. Het geeft je moed om dingen los te laten en een plekje te geven. Je voelt je vertrouwen in jezelf terugkomen, je bent het waard en je mag er zijn. Dankzij onze gesprekken heb ik weer balans tussen het moeder mogen zijn en werken teruggevonden. En ook wie ik ben en wil zijn. Pauline je bent een bron van inspiratie en wijsheid, met een hart van goud!

Sharanee de Bruin


Een groot succes

Afgelopen jaren heb ik vaker mogen samenwerken met Pauline van Aken. De trainingen die zij faciliteerde waren keer op keer een groot succes voor de diverse teams. Ook heb ik persoonlijk deelgenomen en mij 'onderworpen' aan haar talent om anderen in hun kracht te zetten en een bewustwordingsproces in gang te zetten. Dank daarvoor Pauline, till we meet again!

Joan Leeflang, Freelance HR professional & coach


Enthousiast, persoonlijk en leuk

Pauline geeft bij ons Presentatie training. Inmiddels hebben er al meer dan 40 mensen meegedaan aan de training en de reacties zijn erg positief. Ook volgend jaar staan er weer verschillende trainingsdagen gepland met Pauline en voor de mensen die de training dit jaar hebben gevolgd zijn we samen met Pauline een terugkom dag aan het ontwikkelen/ organiseren na veler verzoek.

Mijke Ploegmakers - Tommy Hilfiger

Heel leerzaam, inspirerend en vernieuwend

Verwachtingen zijn overtroffen. Positieve, interactieve en veilige sfeer. Oefeningen zijn fijn, praktisch met duidelijke tips en handvatten. Zeer goede, persoonlijk en opbouwende feedback, direct toepasbaar in de praktijk. Enthousiaste en zeer ervaren en kundige trainer. Pauline is heel open, toegankelijk en weet het publiek constant te boeien. Heel knap!

Diane Diepeveen - Management Assistant HR Groupe SEB

Aan te bevelen aan iedereen

Een artikel in het AD en hierop volgende aanbeveling van een wederzijdse kennis bracht mij op het spoor van Pauline van Aken. Meteen een enthousiaste reactie en zo is het contact verder ook gebleven. Mede hierdoor was ik direct overtuigd dat Pauline 'onze vrouw' was voor ons seminar “Become the best in ...... Presenting your Business”.

Hans Poortvliet - Managing Director HSMAI

Oprechte belangstelling

Je bent een kei in je vak, bent in staat om mensen echt te bereiken en in beweging te krijgen, doordat je oprecht belangstelling toont voor een ander, goed kan luisteren en daarop doorvraagt. Je hebt maatwerk geleverd, door vooraf met ons goed onze behoeften af te stemmen en hierop perfect aan te sluiten met je oefeningen, theorie en persoonsgerichte aanpak.

Verder ben je een heel prettig mens in de omgang en enthousiast in wat je doet. Dit straal je vervolgens ook uit! Hierdoor ben je wat mij betreft goed in staat om een veilige omgeving te creëren om te oefenen. Ik heb me hierdoor in de training kwetsbaar durven opstellen. Dit is het leerproces zeer ten goede gekomen! Dank hiervoor!Astrid Boogers - teamleider Afdeling Realisatie Infrastructuur - Rijkswaterstaat Noord-Brabant

Een sfeer waarbij iedereen zich kwetsbaar opstelt

Pauline heeft 22 van onze museumdocenten/gidsen een boeiende stemtraining gegeven! Na gezamenlijk oefenen met geaard staan, buikademhaling en stemvariatie, gingen we naar de tentoonstellingen. Hier kreeg iedereen een paar minuten om een stukje rondleiding te geven, waarbij Pauline bruikbare feedback gaf. Pauline creëert een sfeer waarbij iedereen zich kwetsbaar durft op te stellen en echt openstaat om te leren. Zeker voor een aantal doorgewinterde gidsen was het zo nu en dan best confronterend. Gewoontes sluipen erin zonder dat je het altijd door hebt. Velen werden zich bewust van het grote aantal uhms tijdens het spreken en ook dat ze veelal veel meer stem gaven dan nodig en prettig is. Onderling letten de gidsen nu ook meer op elkaars stem(gebruik) dan voorheen. De zin “houd je stem bij je” hoor ik hier, ook weken na de training, nog geregeld!Indra Trautwein - Educator - Scheepvaartmuseum

Ontzettend mooie en leerzame training

Wat hebben we gisterenavond een ontzettend mooie en leerzame training van jou gekregen. We hebben heel wat geleerd en vandaag hebben we getraind met een acteur Zelden heb ik zo’n groep met zoveel aandacht zien luisteren, dit kwam door de manier waarop jij het bracht. We hebben het als zeer plezierig en leerzaam ervaren.

Ik heb vandaag en ook gisteren aan de bar even gepeild naar de meningen van de groep. Een ieder voelde zich er prettig bij.

Dit wilde ik je toch even laten weten , want dat mag ook eens gezegd worden.Willem van der Meij - Pro Sea - Duurzame Visserij

Interactieve en leerzame middag

Goed om weer eens bewust bezig te zijn van hoe je aanwezig bent. Pauline had goede tips om je wakker te schudden: wees bewust, hoe zit je erbij? Luister je actief? Hoor je zelf wat je zegt? Wanneer je niet goed luistert naar wat je zegt, kom je niet sterk over.

Pauline is een heel enthousiaste vrouw die met haar enthousiasme ervoor zorgt dat je positief over jezelf nadenkt.

Met haar sprankelende persoonlijkheid kreeg ze de hele groep mee in haar interactieve presentatie. Het was een leerzame en gezellige middag.ABN AMRO - team product-ontwikkeling - Domestic cash management

Training is noodzaak

‘Heel waardevol, leerzaam, bruikbaar, professioneel. Goed opgebouwd, zit structuur in. Training is noodzaak!

Bewustwording van belangrijkheid van stem; stem als kostbaar instrument; levert betere productie op.

De trainer Pauline van Aken: Geweldig, professioneel, enthousiast en deskundig.Gonny van Kuijck - Centralist Meldkamer - Politie Noord Brabant

Zinvol en zeer leerzaam

De training bevat noodzakelijke leerpunten, onmisbaar voor zowel beginnend als ervaren collega’s. Deze training zou wat mij betreft vaker, en dus met een vaste regelmaat terug mogen komen.

De trainer Pauline van Aken: 10 punten Pauline! Wat een krachtige verschijning ben je.Kristel Broekhuizen - Centralist Meldkamer - Politie Noord Brabant

Oprecht & geïnteresseerd

De aanpak heb ik als persoonlijk ervaren, oprecht, geïnteresseerd, maar wel resultaatgericht.

Wat ik zeer positief vond is dat de inhoud van de training naar mijn mening ter plekke is aangepast naar de groep en omstandigheden. Ruimte is gemaakt en gegeven aan de groep om de aanwezige spanningen en emoties te mogen laten zien en dit bespreekbaar te maken. In mijn optiek op het juiste moment en met voldoende aandacht.

Verder vond ik de inhoud van de training een praktisch karakter hebben en dat is voor mij persoonlijk een prima vorm’

‘Ik heb Pauline ervaren als een rustige begripvolle en sympathieke cursusleidster. Door haar persoonlijk oprecht getoonde interesse naar een ieder van ons wist ze vertrouwen te creëren waardoor de ruimte ontstond om te durven communiceren. Tijdens de training heb ik gemerkt dat Pauline al dan niet bewust een ieder gecomplimenteerd heeft op een aantal punten binnen de communicatie om daarna de ruimte te maken voor verbeteringen. Een voor mij persoonlijk een plezierige vorm van communicatie.’Tessa Bakker - Accountmanager - Stratt+ Industrial Management

Leerzaam, open en betrokken

De inhoud van de training was inspirerend en intensief. Inhoudelijk en veel stof tot nadenken wat leidde tot verdieping van jezelf. Hiermee werden goede handvatten geboden om in het vervolg met bepaalde situaties om te gaan op individueel niveau. Daarnaast werd de inhoud ook tijdens de cursus in de praktijk toegepast en werd hierop feedback gegeven. Hiermee werd de basis gelegd voor goede presentaties in de toekomst.

Pauline is een zeer ervaren en zelfbewuste trainer. Ze weet precies hoe ze met iedereen het beste om kan gaan, waardoor zij advies op maat kan geven. Van het begin tot het eind van de training had zij ook echt aandacht voor elke individuele cursist. Dit gaf mij het gevoel dat ik persoonlijke aandacht en feedback kreeg, waar ik absoluut in de toekomst mijn voordeel mee zal doen.

Ik heb geleerd hoe ik beter om kan gaan met mijn valkuilen, zodat ik beter en vrijer kan presenteren. Een eye-opener is dat je niet hoeft te wachten om dit in de praktijk te brengen, elke communicatie vorm is een presentatie!Linda M. Oude Griep - PhD thesis defense - Wageningen UR

Zeer waardevol

Ik kan je vertellen Pauline dat je presentatie als zeer waardevol is ontvangen.

Teksten als super, top en hier hebben we iets aan, kwamen als een stortvloed over ons heen.

Helemaal te gek. We zijn je erg dankbaar dat je ons met de neus op de feiten hebt gezet en dat we daar ook ons voordeel mee kunnen doen.F. Best - SVO Opleiding-Trainingen-Advies

Informatief en resultaat gericht

Presentatietraining: Erg leerzaam, informatief en resultaat gericht. Confronterend om jezelf te zien op beeld, maar zo nuttig om dat resultaat samen te bespreken. Daarna wederom presenteren met aandacht voor je verbeterpunten was prima!

Trainer Pauline: Erg positief. Geeft veel energie. Goede tips. Lieve persoonlijkheid.Lianne Spanbroek - Product Manager Groupe SEB

Praktische tips en trucs

Pauline van Aken heeft bij ons een lezing en training gegeven bij DAS Rechtsbijstand over effectief en duidelijk communiceren en presenteren. Twee uur lang heeft ze ons geboeid met praktische tips en trucs om de communicatie met onze toehoorders te verbeteren.

De medewerkers waren erg enthousiast over de inhoud van de training en de wijze waarop de lezing / training gegeven werd. Pauline van Aken is een talentvolle spreekster die haar verhaal met veel enthousiasme en energie aan de man brengt. Ze was erg betrokken bij haar publiek. De presentatie was uitstekend verzorgd met een goede opbouw. De oefeningen maakte deze training extra waardevol.Serge Janssen - DAS

Een echte aanrader voor elke organisatie

Al jaren werken we heel prettig samen met Pauline, voor de trainingen Effectief Communiceren en Boeiend Presenteren.

Pauline is een ontzettend fijn mens en weet de vinger precies op de goede plek te leggen.

Door Corona zijn we geswitcht naar een online trainingen, waar Pauline onder andere aandacht besteed aan "hoe kom je over online". Ook in deze sessies kan ze precies zien hoe je communiceert en jezelf presenteert en weet ze op een hele fijne manier de spiegel voor te houden.

We zijn erg blij met de samenwerking en hopen dit nog lang voort te zetten! Een echte aanrader voor elke organisatie.
Bente Bucker - Head of Culture - Dynamic People

Meer dan alleen presenteren

Presentatietraining: Goed om te volgen. Toepasbaar voor meer dan alleen presenteren voor grotere groepen. Inhoud: sterk, basis van presenteren, verdieping op 3 punten gedurende de ochtend. Aanpak: Ochtend theorie met oefeningen + middag uitwerken en bespreking Prima. Goed, terug kijken van video en feedback op punten die in de ochtend zijn besproken.

Trainer Pauline: Top! Feedback, uitleg heel helder, met humor en to the point. ‘Geen oordeel’: heel knap..

Christel Wesdorp - Regio Manager - HEMA

Veel individuele aandacht

De training vond ik heel leerzaam en praktisch. Ik heb veel nieuwe informatie gekregen, zoals stemgebruik. Ook was het fijn dat alle zaken bespreekbaar waren en dat er ruimte was om na te denken en te oefenen. Het DLP spel dat gebruikt werd gaf goede houvast met concrete punten waar je op kon letten. In de verdiepingstraining was er veel individuele aandacht en het sloot goed aan op de workshop, omdat punten terugkwamen, theorie vs. praktijk. De woorden die in me opkomen bij de trainer Pauline van Aken zijn: Fijn, open, rust, geduldig, behulpzaam, heeft echt iets te melden.

Nicole Willemse - List Manager - Nationale  Postcode Loterij 

Leerzaam, nuttig, verhelderend, veilig, geanimeerd

Ik vond de workshop goed opgezet met nuttige info en erg boeiend! Het DLP spel was grappig om te doen, ook om uit je ‘comfort’ zone te komen op een speelse wijze.

De verdiepingstraining vond ik zeer nuttig om te doen en leerzaam. We kregen goede feedback. Het sloot heel goed aan op de workshop. Ik heb ze niet als 2 verschillende trainingen ervaren. Voor mijn gevoel kunnen ze niet echt los van elkaar. In de workshop krijg je handvaten, die je door de verdiepingstraining veel beter kunt toepassen.

Ik vond Pauline een enthousiaste trainer, heel deskundig en ze gaf nuttige feedback.

Chris van Lee - Creatief - Nationale Postcode Loterij

Ik hou van haar manier van communiceren

De workshop vond ik heel fijn. Kort even wat theorie, zodat je een uitgangspunt hebt. Dan aan de slag met kleine oefeningen, zodat je begrijpt wat de theorie met je doet. En tot slot de grote presentatie, waarbij ik heel goed een spiegel voorgehouden kreeg.

Ik heb al best wat persoonlijke vaardigheidstrainingen gehad in mijn carrière. Het DLP spel heb ik nu als verfrissend en prettig ervaren. Verfrissend, omdat het nieuw was. Prettig omdat ik daardoor ‘gedwongen’ werd buiten mezelf te denken, om iets nieuws te proberen. En ook erg leuk om te zien bij anderen wat dat betekent om een stap verder te gaan dan je eigen ik.

De verdiepingstraining heb ik als heel volledig ervaren. De verwachtingen die we hebben uitgesproken, de input die we kregen in de theorie-sessie en de nieuwe verbeterpunten zijn voor mij duidelijk een rode draad geweest in de training.

De trainer Pauline van Aken is een erg prettig persoon in de omgang: professioneel, ervaren, persoonlijk, daadkrachtig, direct met respect voor de persoon om wie het gaat. Ik hou van haar manier van communiceren. Ik vind het bijzonder knap hoe Pauline op ieder zijn eigen niveau met feedback de vinger op de zere plek/verbeterpunt weet te leggen.

Kim Kesseler - sr. Projectleider Internet - Nationale Postcode Loterij

TV & Radio media- en interviewtraining referenties


Enthousiast, persoonlijk en leuk!

Toen ik voor het eerst bij Pauline binnen kwam was ik goed aan het nadenken over hoe ik haar kon uitleggen waar ze mij mee kon helpen.

Nadat ze een fragment had geluisterd hoorde ze meteen waar het probleem lag. Horen waar het probleem ligt is een ding, Pauline wist ook meteen te vertellen waar de oorzaak lag.

Ook heeft Pauline altijd heel veel ‘’zwartwitjes’’ in huis, heel lekker.

Wietze de Jager - Qmusic 

Aan te bevelen aan iedereen.

Geen van mijn opdrachtgevers heeft mij verzocht een stemtraining te gaan doen, maar ik ben blij dat ik zelf het initiatief heb genomen om bij Pauline langs te gaan.

Ook voor iemand zoals ik, die al jarenlang als verslaggever en commentator met zijn stem in de weer is, kan dat geen kwaad.

Door de tips en suggesties van Pauline maak ik beter gebruik van mijn stem. Dat is prettig voor mijzelf maar zeker ook voor de luisteraars en kijkers naar de programma's waar ik aan meewerk.Rick Winkelman - Freelance sportjournalist

Oprechte belangstelling.

Hallo ik ben Annechien. Werkzaam bij RTV Utrecht als radioverslaggever en binnenkort ga ik ook een beetje presenteren op televisie". Deze zinnen zou je hard op moeten lezen en dan met een hele monotone stem en daarbij bedenken dat ik, een jaar of anderhalf geleden, nog zo praatte. Dat is nu wel anders. Met dank aan de lessen van Pauline. Persoonlijk, oprecht, to the point, ontdekkingsreis, warm; een paar woorden die me te binnen schieten als ik terug denk aan de cursus. Ik ben niet voor niets terug gekomen voor een vervolg op de logopedielessen, namelijk een cursus tv-presentatie. Ik presenteer nu sinds anderhalf jaar op de regionale televisie en sinds half april zelfs het dagelijkse nieuwsprogramma van de zender, U! Vandaag.

Een belangrijke les in het presenteren die ik heb geleerd, is: neem RUST. Het lijkt een magisch woord. Wanneer je de rust in je presentatie ontdekt en neemt, lijkt alles van zelf op zijn pootjes terecht te komen. Ook in mijn prive leven neem ik zaken mee, die ik bij Pauline heb geleerd. Zo houd ik mijn pyramide goed in de gaten.

1/ jezelf, 2/je lief, 3+4/je familie en vrienden, ennnn.... ja ja pas op numero 5 komt je werk. Het voelt alsof die pyramide speciaal voor mij gemaakt is, helemaal mee eens. Naast al die wijze lessen, is er ook ruimte voor verfrissende discussies en een wijntje. Het is goed toeven in PEG's Pandje.

Liefs van AnnechienAnnechien Steenhuizen - RTV Utrecht

Houd je stem bij je.

Toen ik vol enthousiasme bij Radio M Utrecht elke ochtend de krantenkoppen las, kwam er op een dag een luisteraar naar me toe. Die zei: ' Evelien, ik ben echt fan van je, maar iedere keer als je iets opleest, vraag ik me echt af of je het meent. Het was een weinig subtiele manier om te horen dat ik niet helemaal geloofwaardig overkwam.

Een van de bazen vertelde dat ik maar eens bij Pauline van Aken langs moest gaan. Na een warme ontvangst zijn we aan de slag gegaan. Al snel kreeg ik de juiste handvatten aangereikt, waardoor ik mijn teksten meer inhoud kon geven. Na een paar lessen werd ik alweer ' ontslagen' .

Als gouden handdruk kreeg nog een mooie tas met geestelijke bagage mee, die me een erg heldere kijk op het leven heeft gegeven.

Nota bene de persoon die mij kritiek leverde heeft me niet lang na de lessen van Pauline uitgenodigd voor een screentest, met als resultaat dat ik een in het najaar van 2005 drie dagen in de week het nieuwsprogramma ' U Vandaag ' ben gaan presenteren. Een jaar later ben ik begonnen bij SBS6, als presentatrice van ' Hart van Nederland' -de vroege editie-

Meer uit jezelf halen? Rij dan langs Loenen, naar Pauline!
Evelien de Bruijn - SBS 6

Ontzettend mooie en leerzame training.

Ik heb Pauline van Aken ervaren als een hartelijke en open coach, die niet alleen aandacht besteedt aan presentatie en communicatie, maar aan alle aspecten die een presentatie voor de toehoorders boeiend maken. Zo moedigde ze mij aan om naar mijn gevoel en lichaam te luisteren, en juist daarmee aan de slag te gaan zodat ik een indrukwekkende presentatie kon neerzetten. Met Pauline werkte ik aan mijn eigen ontwikkeling als presentator, waardoor ik niet alleen mijn vaardigheden heb bevorderd, maar nu ook kan werken aan onderwerpen die specifiek voor mijn vak belangrijk zijn. We waren nog maar net aan onze trainingsdag begonnen toen Pauline inzag waarmee we aan de slag konden, zodat ik me meteen op mijn gemak voelde.

Na mijn training bij Pauline, ben ik hard aan de slag gegaan met een project over vrouwen voetbal in Zuid Afrika. Alhoewel ik hier al verschillende ideeën over had, heb ik mijn presentatie vaardigheden bij Pauline kunnen aanscherpen, en voel ik mij nog gemakkelijker bij het afnemen van interviews van de voetbal speelsters, ook waar het gaat om minder voor de hand liggende onderwerpen.Jos Dirkx - girlsandfootballsa

Makkelijker & zelfverzekerder!

De manier waarop Pauline haar kennis op mij overbracht en met mij werkte vond ik erg prettig. In het begin vond ik de wijze waarop ze me confronteerde wel wennen, maar op een gegeven moment heel normaal. Omdat ik geconfronteerd werd met mijzelf en mijn aandachtspunten, werd ik steeds gemotiveerder om het aan te pakken. Daardoor merkte ik heel snel resultaat.

Ik heb geleerd mijn rust te vinden in de presentaties, de juiste omgang met mijn adem waardoor die rust werd gecreëerd. We hebben gewerkt aan mijn lichaams- houding waardoor m’n stem ook steeds beter ging klinken. De tips over stem en articulatie gebruik waren ook heel nuttig.

Als persoon ben ik zelfverzekerder geworden binnen mijn presentaties. Het gaat nu allemaal makkelijker,.... meer vanzelf en de dingen die ik toepas gaan nu automatisch goed. Ik hoef er niet meer over na te denken. Ik ben me meer bewust van mijn eigen kwaliteiten en capaciteiten. En de koffie en thee waren ook altijd lekker. Kortom, ik heb heel veel aan Pauline gehad.Niek van der Bruggen - Radio 538

Praktijkgericht, opbouwend, leerzaam!

Dank je wel voor drie topsessies! Heel blij mee. Veel aan je gedacht hoor afgelopen week, met al het werk bij NH, Soundcheckers en Qmusic. Je bent echt een bijzonder mens. Voor mij niet alleen een coach op het gebied van presentatie en communicatie, maar je hebt me ook geraakt door echt naar me te luisteren, mee te denken en te durven vertellen hoe ik over kom.

Met heel veel plezier heb ik deelgenomen aan de 3-delige training van Pauline. In het kort: praktijkgericht, opbouwend, leerzaam!Marieke Elsinga - Qmusic

Zinvol en zeer leerzaam.

Het was leuk en verhelderend. Het resultaat is verbluffend.

Pauline heeft een persoonlijke benadering en dat heeft bij mij een goede uitwerking. Vooral terugluisteren zorgt voor de herkenning waarmee ik weer verder kon. Ze kan bepaalde dingen, zoals teksten persoonlijk maken, ook goed voordoen.

Ik zou het een heleboel collega’s willen aanbevelen.
Rick van Manen - RTV Utrecht

Een leuke en open manier van lesgeven.

Ik ben in mij begintijd via Erik de Zwart bij Pauline terecht gekomen. Ik was toen nog een beetje zoekende, wilde duizend dingen tegelijk vertellen en als ik dat ook nog luid wilde doen, werd ik duizelig. Pauline heeft met handige trucjes geleerd om m’n ademhaling te beheersen, dus eerst ademen en dan pas roepen en van tevoren bedenken wat je wilt zeggen. Ze heeft me geleerd om mijn stem anders te gebruiken en dichter bij mezelf te komen. Erg handig als je nog jong bent en redelijk open staat voor dingen. Maar terwijl ik nu praat let op wat ik zeg, dan denk ik: ‘Verdomd, dat heb ik ook van haar geleerd’. 

Het prettige aan Pauline is ook dat ze zo’n leuk mens is. Pauline staat dichtbij de mensen die ze les geeft en is zelf ook heel open. Inmiddels begeleid ik zelf ook mensen en het is leuk om te ervaren hoe het is om aan de andere kant te staan. Ruud de Wild - Radio 538, Radio 2

Leerzaam, open en betrokken.

Ik werk als radio deejay bij Q-music. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat mijn stem optimaal functioneert, in welke omstandigheden dan ook. Stress, verkoudheid, druk: ze kunnen er allemaal invloed op hebben. Daarom is het goed om te weten wat je allemaal met je stem kunt en hoe je ‘m het beste gebruikt. Na drie trainingen van Pauline wist ik al hoe ik meer rust in mijn presentaties moet pakken. Hierdoor kan ik meer creativiteit kwijt.

Ik weet waar de adempauzes liggen, kan nu meer spelen met mijn stem, spreek nu vloeiender, relaxter en mijn stem klinkt warmer. De presentaties staan nu meer, want ik ben zekerder in wát ik zeg en hóe ik het zeg.

Kortom: ik ben nu veel meer de regisseur van m’n eigen stem. Ik kan nu weer een stap verder in m’n carrière en ben daarom heel blij dat ik deze training heb kunnen volgen bij Pauline!Wim van Helden - Q-music

Pauline doet wonderen!

“Oh superleuk! Doe haar de groeten van me!” Dat waren, ongeveer, haar eerste woorden toen ik mijn collega Kristel van Eijk vertelde dat ik coaching zou gaan krijgen van Pauline. Ik liep koud twee maandjes rond bij Slam!FM en ik wilde graag een betere jock worden, maar in eerste instantie had ik wat bedenkingen bij ‘die logopediste’. Toen ik Kristel zo enthousiast zag reageren, wist ik eigenlijk al wel dat het goed zou komen!

Rust was ook voor mij een nutteloos begrip, ik vond wat tempo in alles wat ik deed wel lekker! En hoewel ik van mezelf best wist dat ik die neiging had, deed ik er eigenlijk niks aan om die te onderdrukken. Tot Pauline de rem vond!

Wanneer je dagelijks radio-programma’s maakt, moet je verstaanbaar zijn, moet je een band opbouwen met je luisteraar en daarvoor is het enorm belangrijk dat je je stem goed gebruikt! Dankzij Pauline’s coaching ben ik nu veel rustiger, presenteer ik duidelijker en heb ik mijn ademhaling onder controle, wat me eigenlijk automatisch meer zelfvertrouwen en scherpte geeft!

Ik moest wel even wennen aan de trainingen, het is dan ook best confronterend. De ademhalingsoefeningen, luisteren naar je eigen materiaal en het presenteren onder vier ogen, ik werd gestimuleerd om over mijn eigen presentaties na te denken. Maar ik ging altijd met plezier! Joh, je wordt goed verzorgd: De koffie en koekjes staan altijd klaar, Pauline weet waar ze over praat, maar bovenal... ze is ook gewoon erg gezellig!

Pauline bedankt!Martijn La Grouw - SLAM FM

Waanzinnige eye-opener!

Ik werk al een jaar of 15 voor radio en televisie. En behalve een jaartje School voor Journalistiek heb ik geen opleiding gehad om te doen wat ik nu doe. Ik heb mezelf ook nooit zo enorm als professioneel presentator gezien. Ik had gewoon van mijn hobby m'n werk gemaakt. Lucky me. En de meeste mensen schenen er ook nog tevreden over te zijn. Zal dan wel talent zijn. Zelfs toen ik zo nu en dan wat mocht zeggen als side-kick of als voice-over op tv, en later zelfs als full-time presentator liet iedereen me maar begaan. Het zal allemaal wel goed zijn. Nooit over nagedacht, eigenlijk. Tot ik er echt aan moest geloven. Mijn eigen radioprogramma.

Mijn baas bood me aan om eens met Pauline te gaan praten. Dat bleek een waanzinnige eye-opener te zijn. Niet omdat ze me ging voorschrijven hoe een gerespecteerd presentator zich dient te gedragen. Nee, gewoon luisteren. En analyseren. En ik luister mee en ontdek dingen waar ik nooit over had nagedacht. Gewoontes, maniertjes. Dingetjes. Een prachtige spiegel. Soms confronterend, maar bijna altijd leerzaam. En niet alleen het technische presenteren. Ook de rest van het werk en het wereldje gingen uitgebreid over de tong. Vaak erg prettig en verfrissend om ongeremd van gedachten te wisselen. Daarom zeg ik: 'om in het werk verderop te geraken, snel afspraken met Pauline van Aken maken'.


Jeroen Kijk in de Vegte
Presentator - DJ en Voice-over